Kerti növények

Ezekre figyelj ha kerti őszirózsát szeretnél!

A kerti őszirózsa (Callistephus chinensis) valóban egyik legkedveltebb virágunk, melyet régen csak az ősz jelképének tartottak, hiszen úgy vélték, kizárólag akkor nyílik és hozza el az őszi hangulatot. Azonban manapság már tudjuk, ennek a növénynek, melyet kerti őszirózsának is nevezünk és az őszirózsafélék nagy családjába tartozik, rengeteg olyan fajtája létezik, amely már a nyár elejétől kezdve pompázik és egészen késő őszig elbűvöli virágkedvelő szemeinket.

Őszirózsa nevelése, gondozása

Ahhoz, hogy a kerti őszirózsa jól érezze magát a kertünkben és bőséges virágzással hálálja meg a gondoskodást, érdemes odafigyelni igényeire. Legfontosabb számára a jó vízáteresztésű talaj, valamint a napos, védett hely, ahol optimális körülmények között fejlődhet. Mivel magról könnyen szaporítható, érdemes már kora tavasszal elvetni a magokat üvegházban vagy melegágyban, így erős palántákat nevelhetünk, melyeket az utolsó fagyok után, május közepén kiültethetünk a kertbe.

A magvetéshez nem kell sűrűn vetni a szemeket, mert a csírázáshoz és fejlődéshez elegendő helyre lesz szükségük. Vékonyan takarjuk be földdel a magokat és óvatosan öntözzük.

Ha a szabadba vetjük közvetlenül a magokat, a jól előkészített, tápanyagban gazdag földbe érdemes húsz-harminc centis sortávolságot hagyni. A sorokba szórjuk a magokat és a rónában öntözzük meg őket, ez segíti a gyors csírázást. Takarjuk be földdel, tartsuk nedvesen a talajt. Ahogy nőnek a növények, fokozatosan ritkíthatjuk őket.

kerti őszirózsa (Callistephus chinensis)
kerti őszirózsa (Callistephus chinensis)

Jellemzők

Az őszirózsa termetét tekintve igen változatos, a legalacsonyabbak mindössze 20 centisre nőnek, míg a legmagasabb fajták elérhetik a 60 centit is. A magasabb termetűeket érdemes karózással is támogatni. Virágaik színe rendkívül gazdag, a tiszta fehértől a rózsaszínen át a tüzes piros és lila összes árnyalatáig pompáznak. A virág formája is sokféle lehet, a kisebb, egyszerű szirmútól a telt, tömött virágokig.

Különösen látványosak ágyásokban, színorgiát varázsolva a kertekbe. Virágzatuk hasonlít a krizantéméra, de attól jól megkülönböztethető. Mindenképp érdemes helyet szorítani neki a kertben, hiszen hosszan tartó virágzásával, sokszínűségével igazi dísze lehet a virágoskertnek.

Kopasz őszirózsa (Symphyotrichum novi-belgii)