Kerti növények

Hogyan gondozzuk a vékony hangát?

A vékony hanga vagy Erika virág, egy örökzöld, lombhullató cserje. Elsősorban azért ültetjük, mert rendkívül mutatós, látványos virágzata van.

Vékony hanga (Erica gracilis)

Örökzöld, kúszó habitusú növény, magassága ritkán haladja meg az 50 cm-t. Nagyon kompakt növekedésű, terjedő cserje. Apró, tűszerű, viaszos, sötétzöld levelei vannak, amelyek spirálisan helyezkednek el az ágakon.

Tavasszal, április-májusban nyíló virágai rózsaszínűek, harang alakúak, bókoló fürtökben nyílnak az ágak végén. A virágzat rendkívül látványos, nagyon díszítő elem.

Jól tűri a metszést, rendszeres, évi többszöri visszavágással sűrű, bokros növekedését lehet elérni. Kiváló talajtakaró, a lehullott tűlevelekkel vastag lombhulladék réteget képez. Igénytelen, szárazságtűrő, a meszes talajt is jól viseli.

Gondozása

Félárnyékos-árnyékos helyet igényel. A tűző naptól, a közvetlen napsütéstől óvni kell. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajt kedvel, a pangó víz károsítja. Elviseli a száraz talajt is. Télen kissé védeni kell a fagyoktól, de a mérsékelt, rövid ideig tartó fagyokat jól tűri. Tavasszal mindenképp ajánlott visszavágni, ez segíti a sűrű növekedését. Nyáron is érdemes többször visszacsípni, így sok ág fejlődik.

Célszerű tápanyag-utánpótlásról gondoskodni, főleg virágzás előtt. Kora tavasszal műtrágyázhatjuk. Öntözésről a száraz időszakban gondoskodjunk, de a talajt nem szabad tartósan vízzel telítetten tartani. A lehullott lomb eltávolítása fontos, mert különben „megfullad” a növény.

Ültetése

Tavasszal vagy ősszel ültessük ki a végleges helyére. Előnevelhetjük cserépben is. Nagyobb gödröt ássunk az ültetéshez, lazítsuk meg az ültetőgödör talaját. Ültetés előtt a gyökereket áztassuk be 1-2 órára. Ültetés után alaposan öntözzük meg, majd rendszeresen öntözzük a megtelepedéshez.

Mulcsozással is segíthetjük a megtelepedését és az egyenletes talajnedvesség biztosítását. Szükség esetén támasztékot, fát, kerítést is elhelyezhetünk mellé, amire felkúszhat. Fiatal növényeket fagyérzékeny időszakban takarjuk védőfóliával.

Tapasztalatok szerint a savanyú talajt jobban kedveli, mint a meszes, lúgos talajt. Metszőollóval távolítsuk el a sérült, száraz ágrészeket az ültetés után.

Látványos virágzatával díszítőelemként remek választás kertekbe, sziklakertekbe egyaránt.