Szobanövények

Dzsungel az otthonodban: praktikák a zebralevél gondozásához

Zebralevél (Calathea rufibarba)

A zömök zebralevél (Calathea rotundifolia) Brazíliából származik. Az itt bemutatott ‘Fasciata’ termesztett fajta, amelynek levelei gazdagabb rajzolatúak, mint az eredeti faj példányai. Az olívazöld leveleket az erek között ezüstös-szürke rajzolat ékesíti. A levelek fonáka szürkés-lilás árnyalatúak. Ennek a fajnak (Calathea rotundifolia) szinte tökéletes kör formája van. A levelek rövid száron ülnek, az egész növény ritkán nő nagyobbra 30 cm-nél, ezért nagyon jól használ-hatjuk virágcsoportok tagjaiként, hogy eltakarja a felkopaszodott szárakat.

A többi Calathea-hoz hasonlóan ezt a fajtát is nehéz otthon nevelni, mert csak akkor marad meg, ha biztosítani tudjuk számára a kedvező páratartalmat.

zebralevél gondozása

Zebralevél igényei

Fontos, hogy a zebralevelet egyenletes, magas hőmérsékleten tartsuk. A vegetációs időszakban a 15-21 °C között jó tartani, és télen se süllyedjen a hőmérséklet 15 °C alá. Nyáron rendszeresen szellőztessünk, de kerüljük a huzatot. és a talaj lehülését is előzzük meg. A Calathea rotundifolia `Fasciata’ szűrt fényt jobban kedveli. Télen tartsuk világos, szűrt fényben, tavasztól őszig pedig félárnyékos helyen. A közvetlen napfényben a levelei megperzselődhetnek, és a megbarnult levelek nem mutatnak jól.

Vigyázzunk, nehogy túlöntözzük. A lágy, langyos öntözővizet szereti, talaját ne hagyjuk kiszáradni. A hűvösebb körülmények között tartott növények kevesebb vizet igényelnek.

A lakásban tartott növények pusztulásának leggyakoribb oka, hagy nem elég magas a levegő páratartalma. A növényt állítsuk nedvszívó granulátummal teli, kb. 5 cm mély tálcára, hogy növeljük a páratartalmat a környezetében. A tálcát rendszeresen félig töltsük meg vízzel. A vegetációs időszakban a növényt kéthetente kezeljük fele erősségűre hígított általános szobanövény tápoldattal. A frissen átültetett példányokat kb. 8-10 hétig nem kell tápoldatozni.

Ha a Calathea rotundifolia ‘Fasciata’ kinőtte a tartóját, ültessük át eggyel nagyobb méretű cserépbe, mészmentes talajba. A Calathea-ból annyiféle fajta létezik, hogy könnyű érdekes együttest kialakítani belőlük. Ezek mind a páradús környezetet kedvelik, így nedvszívó granulátummal teli tálcára állítsuk a sokféle fajtából álló csoportot.

Növényvédelem

A levél széle megbarnul és ropogós lesz: a páratartalom hiánya okozza. Szürkepenész: a Szellőztetés hiánya okozhatja. Rendszeresen szellőztessünk, de kerüljük a huzatot. Levélzet: 15 °C-s hőmérséklet alatt a levelek hullanak, ernyedtté válnak, és a növény ennek következtében elpusztul.